Duurzame Otterlose ENergie (DOEN)

Verduurzaming van Otterlo

In Nederland, dus ook Otterlo, is het doel om in 2050 gasloos te zijn. Door huizen goed te isoleren, kan de energiebehoefte met de helft verminderen. De resterende energie moet uit duurzame bronnen komen. De werkgroep DOEN (Duurzame Otterlose ENergie) wil onderzoeken wat haalbaar is voor Otterlo om deze doelen te bereiken. Zij is actief sinds begin 2023.

De werkgroep bestaat uit René Veltman, Dick van Ruijven, Alfred van den Brink, Michiel van Hunen, Ferdi Jonkers en Peter Romeijn (namens Otterlo’s Belang).

Veel huizen in Otterlo zijn oud en vrijstaand, wat het isoleren moeilijk en duur maakt. Daarom onderzoekt de werkgroep als eerste of gezamenlijke isolatiemaatregelen of subsidies het isoleren goedkoper en haalbaarder kunnen maken.

De eerste stap was om vast te stellen in hoeverre de huizen in Otterlo geïsoleerd zijn. Daarvoor willen we graag de medewerking hebben van de inwoners van Otterlo.

Voor een algemene indruk heeft Energieloket Ede met een drone en warmtecamera warmtebeelden gemaakt van een aantal huizenblokken uit verschillende bouwjaren. Verschillende bewoners hebben bij interesse een uitgebreid gratis advies door een adviseur van Energieloket Ede gekregen.

De werkgroep DOEN onderzoekt ook de mogelijkheden van alternatieve energiebronnen. Op dit gebied zijn veel nieuwe ontwikkelingen, dus als u interessante informatie heeft, aarzel dan niet om deze te delen met de werkgroep.

We houden u op de hoogte via de website van Otterlo’s Belang en andere kanalen. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u een e-mail sturen naar DOENotterlo@gmail.com of een werkgroeplid persoonlijk aanspreken.
Samen weten we meer!

Neem vooral ook een kijkje in de nieuwsberichten of bezoek de Otterlo-pagina van de website Energie Samen Foodvalley