Bron van onderstaande artikelen : De Dorpspraet, met dank aan de werkgroep GGOO
Zorg(en) in Otterlo.
Door Jan Druijff
Een paar jaar geleden werd er dag- en nachtzorg geboden in Eureka. Door de bezuinigingen van het rijk de afgelopen jaren is dit steeds minder geworden. Zorg is in overleg en op afroep nog beschikbaar in de vorm van thuiszorg. Steeds meer komt de vraag in Otterlo boven of er een wens vanuit de bewoners aanwezig is om meer zorg te kunnen krijgen in Otterlo om zodoende zo lang mogelijk in het dorp te kunnen blijven wonen. Een aantal mensen heeft de koppen bij elkaar gestoken om te gaan onderzoeken welke behoeften er in Otterlo zijn. Vervolgens wordt bekeken of daarin kan worden voorzien door bepaalde voorzieningen te treffen. Op dit moment is er op Eureka met 27 vrijwilligers al veel tot stand gebracht, maar wij willen het bekijken voor heel Otterlo. Wie zijn wij? Een aantal mensen uit Otterlo die de koppen bij elkaar hebben gestoken om samen het vorenstaande met de bewoners van Otterlo te gaan onderzoeken in de vorm van een werkgroep. Hierin hebben zitting Hennie Meijer, Cor van Voorthuizen, Margriet Moret en Jan Druijff. Otterlo’s belang en de stichting Steunfonds Eureka zijn mede-initiatiefnemers van de werkgroep. De gemeente, die financiële steun wil bieden, is nauw betrokken in de persoon van Matthijs Bouwman. In de loop van het onderzoek is het zeker mogelijk dat nog andere partijen aansluiten om gezamenlijk tot een goed resultaat te komen. Woonstede heeft al toegezegd haar volledige medewerking te verlenen.
Wij zullen dus zeker bij u als inwoners terugkomen. Het gaat namelijk om uw wensen en de behoeften nu en in de toekomst.
In een volgende uitgave van De Dorpspraet komen we graag bij u er op terug wat op dit moment voor de ouderen uit Otterlo op Eureka nu al geboden wordt.
Mogen we op uw inbreng rekenen de komende tijd om beter voor en met elkaar te zorgen?
Zorg(en) in Otterlo (Dorpspraet september 2019)
Door Jan Druijf (namens de werkgroep)
In de vakantieperiode is er niet stil gezeten. Offertes zijn vergeleken, doorgenomen en aangescherpt. Er is een keuze gemaakt voor CMO STAMM die het proces zal gaan begeleiden.
Er ligt een projectvoorstel klaar – Gezond en Gelukkig Oud in Otterlo, waarmee de kopgroep heeft ingestemd. Het is nu de bedoeling om zo snel mogelijk te starten. De kopgroep die zich wil inzetten voor een eigentijdse (zorg)voorziening in Otterlo met een regierol voor inwoners, is gestart. Hierover hebben wij u in het juni/juli nummer van de Dorpspraet al geïnformeerd.
De ideëen van de kopgroep zullen worden verkend waarna een quick scan van kansen zal plaatsvinden. Deze quick scan zal antwoord moeten geven op de volgende vragen. De eerste vraag die daarbij beantwoord zal moeten worden is aan welke vormen van hulp/steun/zorg bestaat behoefte. De tweede vraag zal antwoord moeten geven op de vraag wat de inwoners van Otterlo voor elkaar kunnen en willen betekenen. Nadat deze vragen zijn beantwoord kan een globale inhoud en richting worden bepaald. De behoefte en de wensen van de inwoners van Otterlo zijn dus van essentieel belang.
Wij hopen dan ook op uw goede inbreng de komende tijd. Dan alleen kan er wat gerealiseerd worden. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen de komende tijd via De Dorpspraet.

Werkgroep zet zich in voor Gezond en Gelukkig Oud in Otterlo (Dorpspraet oktober 2019)
Het is de wens en de trend van het moment: gezond en gelukkig oud worden in je eigen dorp. Wie wil dat niet? Gezond en gelukkig oud worden, dichtbij familie, vrienden en met professionele zorg in de buurt. Veel mensen vragen zich af of dit nog mogelijk is.
De werkgroep Gezond en Gelukkig Oud in Otterlo zet zich hiervoor in en wordt daarbij ondersteund door Fenna Bolding. Zij is adviseur bij advies- en kenniscentrum CMO STAMM en heeft veel ervaring met het ontwikkelen van nieuwe zorgconcepten voor de toekomst met een hoofdrol voor inwoners.
De werkgroep wil aansluiten bij de vraag van inwoners.
Het gaat niet alleen om behoefte aan zorg, maar om alles wat nodig is om je prettig, vitaal en gelukkig te voelen. Het gaat om zorg en om welbevinden. Om alle vormen van hulp en steun die belangrijk zijn voor de toekomst. De komende periode wordt verkend wat deze vraag is en wat bewoners voor elkaar willen en kunnen betekenen. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij alles wat al aanwezig is in Otterlo. Er wordt geen aanbod ontwikkeld als dat er al is, maar door slim met elkaar samen te werken is het misschien wel mogelijk om elkaar te versterken. Ook de mogelijkheden daarvoor worden verkend.
De werkgroep zoekt samenwerking met partners in zorg en welzijn om het uiteindelijke doel te realiseren: een warm netwerk van inwoners die er voor elkaar willen zijn, met professionele medische zorg waar nodig.
Vertrouwde zorg en gezelligheid in een nieuw jasje.
Veel steun voor plannen werkgroep Gezond en gelukkig oud in Otterlo (Dorpspraet november 2019)
De werkgroep Gezond en Gelukkig Oud in Otterlo heeft eind oktober/begin november een eerste serie gesprekken gevoerd met groepen en organisaties om een visie en eerste ideeën van een plan voor te leggen. In de visie van de werkgroep gaat het niet alleen om de behoefte aan zorg, maar om alles wat nodig is om je prettig, vitaal en gelukkig te voelen. Er bleek veel steun en enthousiasme voor de plannen te bestaan. Ook werden er nogal wat suggesties gedaan. De werkgroep is blij met de resultaten van de eerste gespreksronde.
Er zijn gesprekken gevoerd met de bewoners van Eureka, de vrijwilligers van Eureka, Otterlo’s Belang, Ondernemersvereniging O2, het bestuur van het Dorpshuis, welzijnsorganisatie Malkander en woningcorporatie Woonstede.
De gesprekken hebben een goed eerste beeld opgeleverd van de steun voor de plannen van de werkgroep. Ook is er meer zicht gekomen op wat er leeft in het dorp en welke wensen, tips en ideeën er zijn die bijdragen aan het uiteindelijke plan voor gezond en gelukkig oud worden in Otterlo. Er is brede steun voor de plannen van de werkgroep.
Wat leeft er in het dorp?
– Het algemene idee is dat de meeste mensen willen in hun eigen omgeving blijven wonen. Dit kan -beter als er een netwerk is van mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen.
– Een centrale plek, een loket, één aanspreekpunt waar mensen terecht kunnen als er iets is lijkt aan te sluiten bij een brede behoefte.
– Er zijn ideeën geopperd voor activiteiten waar behoefte aan is. Denk aan samen eten, wandelen, het delen van kennis en materialen (bijvoorbeeld belevingstafel op meerdere plekken gebruiken), breed inzetbare vrijwilligers, gezamenlijk iets regelen voor vervoer ouderen, enz.
– Er is in het dorp behoefte aan informatie voor mantelzorgers en vrijwilligers. Ook tijdelijke bedden (voor wie zich even niet kan redden) zijn genoemd.
– Gesprekspartners constateren ook dat het belangrijk is om te weten wat de inwoners zelf willen.
Hulp en steun
– Er zijn veel ideeën geopperd over de vraag wat inwoners elkaar kunnen bieden aan hulp, steun, gezelligheid enzovoort. Belangrijk is vooral dat alle inwoners van Otterlo zich uitspreken, niet alleen over wat ze zelf nodig hebben, maar ook wat ze een ander kunnen bieden.
– Belangrijk is ook dat niet alleen de bewoners van Eureka, maar ook hun familieleden betrokken worden.
Samenwerkingspartners
– Er zijn veel tips en suggesties gedaan voor samenwerking en er is bereidheid om mee te denken met de plannen voor Eureka. Er liggen mooie kansen om activiteiten en Dorpshuis De Aanloop en Eureka met elkaar te verbinden. Ze kunnen elkaar versterken.
– Ook een tip: samenwerking en gesprekken voeren met school (mix van generaties), verenigingen, zorgboerderij, fysiotherapie, huisarts, kerk, zorgaanbieder (Icare) enzovoort.
– Samenwerkingspartners kunnen veel bieden. Delen van kennis, materialen, elkaars website benutten, enzovoort. Malkander kan trainingen bieden voor vrijwilligers.
Overige suggesties
– Er zijn diverse tips meegegeven over (financiële) steun (o.a. Stip op de Horizon, LVKK).
– Verder tips om ervaringen van organisaties in de regio te horen. Onder meer ’s Heeren Loo en Wicherumloo zijn genoemd.
– Bekendheid geven aan de plannen (in het dorp, maar ook bij bijvoorbeeld zorgorganisatie)
– Een aantal gesprekspartners biedt hulp aan en wil de eigen communicatiekanalen (website, jaarvergadering, e.d.) inzetten om meer bekendheid te geven aan de het initiatief Gelukkig en gezond oud in Otterlo. Ook suggesties voor promotie: een korte film over de plannen, presentatie tijdens de kerstmarkt.
– De vraag resteert hoe de gemeente kan bijdragen aan de plannen.
Dorpsenquête 2019
Er zijn inmiddels afspraken gemaakt over volgende stappen, want de werkgroep Gezond en gelukkig oud in Otterlo is blij met alle steun en gaat verder met het uitwerken van het plan.
Aan alle inwoners wordt via een enquête, die bijgevoegd is bij deze Dorpspraet, gevraagd wat zij nodig hebben om gezond en gelukkig oud te worden in Otterlo. Belangrijkste vraag is: Wat hebben de Otterloërs nodig en wat kunnen zij voor een ander betekenen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van informatie die al aanwezig is.
Dorpsbijeenkomst
Presentatie van de resultaten van de enquête staat gepland voor februari volgend jaar. Ook komt er een tweede gespreksronde met (nieuwe) organisaties en groepen. De werkgroep nodigt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede uit voor een presentatie van de voorlopige plannen en stappen.
Jan Druijff, Cor van Voorthuizen, Margriet Moret, Hennie Meijer (allen Otterlo) en Fenna Bolding (advies en ondersteuning CMO STAMM)
Mooi initiatief
Dank voor je reactie
Namens de werkgroep GeGO in Otterlo
Jan Druijff
Eureka met verpleegkundig personeel, daar is behoefte aan. Zou geweldig zijn als dat weer terug komt !!
Dank voor je reactie. We doen ons uiterste best.
Namens de werkgroep GenGO in Otterlo
Jan Druijff