In het kader van het project levend landschap biedt Stichting Landschapsbeheer Gelderland samen met de gemeente Ede de mogelijkheid om deel te nemen aan een mooi cursusaanbod. Het cursusprogramma ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
• Behoud en herstel van landgoederen in mei 2019 in Harskamp
• Versterking biodiversiteit op en om erf in juni 2019 in Bennekom – De Kraats
• Aanleg en beheer poelen in september 2019 in Wekerom – De Valk
• Aanleg en beheer landschappelijke beplanting in 2019 in omgeving Lunteren
• Aanleg en beheer hoogstamfruit in januari 2020 in Ederveen – De Klomp
• Stap verder met Klompenpaden in februari 2020 in Otterlo
Cursus behoud en herstel van landgoederen
Het eerste cursusonderdeel gaat over behoud en herstel van landgoederen. Tijdens de cursus krijgen de deelnemers uitleg over landschappelijke en ecologische kwaliteiten van de Edese landschappen, cultuurhistorische kwaliteiten van het landgoed Harscamp en bescherming, behoud en beheer van erfgoed.
Op dinsdag 21 mei 2019 van 20.00 uur tot 22.00 uur is de eerste cursusavond in Dorpshuis De Spil in Harskamp.
Op vrijdag 24 mei 2019 van 9.00 uur tot 12.30 uur is er een excursie over het landgoed Harscamp. Om 9.00 uur word er vanaf Dorpshuis De Spil in Harskamp vertrokken.
Aanmelden voor deze cursus kan via info@landschapsbeheergelderland.nl onder vermelding van Cursus Alles van de Edese landschappen.
Landgoed Harscamp
In het Edese landschap zijn op diverse plekken nog veel landgoedelementen aanwezig, maar ze vallen vaak nauwelijks op omdat de samenhang in de loop der tijd verloren is gegaan. Het samen met de bewoners en gebruikers opstellen en uitvoeren van een landgoedversterkingsplan maakt enthousiasme los, stimuleert om het landgoedkarakter van de omgeving te versterken en bevordert de trots op de eigen leefomgeving.
In Harskamp is de werkgroep van Levend Landschap bezig met een project om het voormalig Landgoed Harscamp een impuls te geven. Het landgoed is al sinds 1379 beschreven en is ooit eigendom geweest van de familie Kröller-Müller. In de afgelopen eeuwen is het landgoed door de verschillende eigenaren steeds aangepast en is de huidige kenmerkende vorm met een middeleeuwse gracht, een aantal landhuizen, statige lanen en de proefboerderij ontstaan. Op dit moment is het landgoed in bezit van een groot aantal eigenaren. Mede doordat het eigendom versnipperd is, zijn een aantal kenmerkende landgoedelementen verloren gegaan of dreigen te verdwijnen. Om dit tij te keren heeft de werkgroep Levend Landschap Harskamp het idee opgevat om een aantal elementen van het landgoed in ere te herstellen. De werkgroep heeft met ondersteuning van de gemeente de afgelopen maanden een onderzoek gedaan naar de geschiedenis en de opbouw van het landgoed en werkt nu samen met de grondeigenaren aan een herstelplan. Deze aanpak is mogelijk ook interessant voor andere werkgroepen van Levend Landschap en zal aan bod komen bij de cursus.